Kuzey Kutbu araştırma seferi başladı! Bakan Kacır duyurdu: 19 proje gerçekleştirilecek

Arktik Bilimsel Araştırma Seferi İstanbul’dan Yola Çıktı

Kutup ekosistemlerinde deniz örneklemesi çalışmalarını yürütmek amacıyla İstanbul’dan yola çıkan 12 bilim insanından oluşan ekip, Oslo’ya varmadan önce Tromso’dan gemi ile ayrılarak dünyanın kuzey ucuna yapacakları bilimsel araştırma seferi için son hazırlıklarını yaptı. 78 derece kuzey enleminde bulunan Longyearbyen/Svalbard’a ulaşan ekip burada bilimsel araştırmalarına başladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Seferi Duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu yıl 9’uncusu tamamlanan Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin ardından 5’inci Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başladığını duyurdu. Kacır, 12 kişilik bilim ekibinin deniz suyu ve sediment örneklemeleri yapacağını, deniz yüzeyindeki mikroplastikleri inceleyeceğini belirtti.

“Atmosfer dinamikleri GNSS ve meteorolojik sistemlerle anlık olarak izlenecek, iklim değişikliğinin izleri kutuplarda sürülecek. TEKNOFEST’te birinci olan 3 lise öğrencimiz, projelerini Arktik’in zorlu şartlarında sahada test etme imkanı bulacak, bilimsel araştırmalara doğrudan katkı sunacak. 19 farklı projeyi kapsayan sefer, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanlarıyla ortak çalışmaları da içeriyor. Böylelikle Türkiye, bilim diplomasisinin sahada güçlü bir örneğini sergiliyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Bakanlığımızın uhdesinde gerçekleştirdiğimiz kutup bilim seferleriyle, bilimle şekillenen bir gelecek için ülkemizin kutuplardaki varlığını artıracak adımlar atmaya devam edeceğiz.” dedi.

Sefer, Uluslararası Bilim İnsanlarının Katılımıyla Gerçekleşiyor

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Burcu Özsoy, sefere 3 lise öğrencisinin yanı sıra uluslararası bilim insanlarının da katılacağını ve Arktik Okyanusu’nda çalışacaklarını belirtti. Ekip, sefer boyunca toplam 19 proje gerçekleştirecek ve bölgenin ekosisteminden havasal ölçümlere, atmosferik ölçümlerden deniz suyu ve sediman örneklerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapacak.

Bilim seferine TÜBİTAK tarafından düzenlenen “2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması” ve “2204-D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması”nın birincileri arasından seçilen 3 lise öğrencisi de katılıyor. Öğrenciler, projelerini Arktik’te uygulayacak ve bilimsel araştırmalara katkıda bulunacaklar.

Bilim Ekibi Çalışmalarını Sürdürecek

Bilim ekibi, “Ulusal Kutup Bilim Stratejisi” altında belirlenen ana başlıklar çerçevesinde çalışmalarını sürdürecek ve Arktik bölgesinde önemli bilimsel konuları ele alacak. Bu sefer, Türkiye’nin kutuplarda varlığını ve bilimsel katkılarını artırmayı hedefliyor.

Related Posts

Lüks moda devi Louis Vuitton’da büyük veri sızıntısı: 143 bin müşterinin bilgileri çalındı

Lüks moda devi Louis Vuitton’da büyük veri sızıntısı: 143 bin müşterinin bilgileri çalındı

Piyasalar haftayı artıda kapattı: Borsa, altın ve dolar yükselişte

Piyasalarda bu hafta ralli hakimdi. Borsa İstanbul’da hisse senetleri, gram altın ve döviz kurları haftayı yükselişle tamamladı. En çok kazandıran yatırım aracı ise borsa yatırım fonları oldu.

Iğdır’da kayısı hasadı tamamlandı; 40 bin ton rekolte elde edildi

Iğdır’da hasadı tamamlanan kayısıda toplam 40 bin ton rekolte elde edildi.

Altın yatırımcısına Ağustos uyarısı: Gram altında dengeler değişecek

Son haftalarda bir duraklama sürecine giren altın, hızlı yükselişlerinin ardından geri çekilmeler yaşadı. Yatırımcılar ise bu geri çekilmeleri bir fırsat olarak değerlendiriyor. Özellikle gram altın fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması, altın almak isteyenler için umut verici bir durum oluşturdu. Uzmanlar, fiyatların Ağustos ayında daha da artabileceği konusunda uyarıyor.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …