Bir ülke dada, Ay’ı “fethetmek” için düğmeye bastı

Güney Kore, 2045 Yılına Kadar Ay’da Kalıcı Üs Kurmayı Hedefliyor

Geçmişte insanlı Ay uçuşları neden aniden durduruldu ve dolmuş kaldırır gibi düzenli şekilde Ay’a gidip gelirken neden birden Ay’a gitmekten vazgeçildi, bilinmez… Ama dünya şimdi Ay’a yeniden gitmek istiyor.

1960’ların Casio kol saati teknolojisiyle Ay’a insan yollayabiliyorken, günümüzün ileri teknolojisiyle bunu hala başaramıyor olmamız çok garip olsa da, pek çok devlet Ay’a yeniden insan göndermek hatta Ay’da üs kurmak istiyor. Güney Kore de bunlardan biri ve 2045 yılına kadar Ay’da kalıcı bir üs kurmayı planlıyor. Bu hedef, ülkedeki yeni kurulan uzay ajansı Korea AeroSpace Administration (KASA) tarafından tanıtılan uzun vadeli keşif yol haritasının bir parçası olarak duyuruldu.

Yeni yol haritasında beş ana görev alanı belirlenmiş: Alçak Dünya yörüngesi ve mikrogravite araştırmaları, Ay keşfi, güneş ve uzay bilimi misyonları. Ay konusu özellikle öncelikli; plan kapsamında 2032 yılında ilk robotik inişi gerçekleştirmek, 2040’ta daha gelişmiş bir iniş aracı geliştirmek ve 2045’e kadar “lunar ekonomik üs” oluşturmak hedefleniyor.

Güney Koreliler Ay’ı gözlemeye başladılar

Güney Kore’nin Ay ve çevresinde halihazırda bir miktar deneyimi var. Ağustos 2022’de, ülke ilk Ay sondası olan Korea Pathfinder Ay Yörünge Aracını bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlattı. Bu araç, dört ay sonra Ay yörüngesine ulaştı ve halen yörüngede dönerek Ay’ı inceliyor.

Peki Türkiye ne zaman Ay’a araç ve insan yollayabilecek? Öyle görünüyor ki, pek çok ülke Ay’daki üslerini, yeni yüzyılın uzay ekonomisi için bir sıçrama noktası olarak kullanacak ve uzaya erişimi olmayan ülkeler ekonomik olarak diğer ülkelere bağımlı kalacak.

Related Posts

Hangi elektronik cihazlar uçakta bagaja verilemez?

Lityum pillerden hassas ekipmanlara kadar elektronik cihazların uçakta nasıl ve nerede taşınması gerektiği, güvenlik ve sorunsuz seyahat açısından önemli kuralları beraberinde getiriyor.

WhatsApp kullanıcıları dikkat: Reklamlı dönem resmen başladı

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ta uzun süredir gündemde olan reklam gösterimi, son güncellemeyle birlikte kullanıcıların karşısına çıktı. Yeni sistemle birlikte, “Durum Reklamları” adı verilen özellik devreye girdi. Instagram hikayelerine …

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Toyota gizemli SUV’sini erteledi

Toyota benzinli SUV üretimini artırmak için plug-in araç planlarını erteledi.

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.