Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da Turfanda Soğan Fiyatları Tarlada Düştü

Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da bu yıl hasadı yapılan turfanda soğan fiyatları düşüşe geçti. Mart ayının sonunda başlayan hasatla birlikte tarlada 7-8 lira seviyelerine kadar gerileyen soğan fiyatları, geçtiğimiz yıla göre daha makul seviyelere indi.

Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanlardan bu yıl beklenen rekolte ortalama 250 bin ton civarında. Sıcak hava koşullarının verimi olumsuz etkilediği geçen yıla nazaran, bu yıl soğuk hava şartları çiftçileri sevindirdi ve verim artışı sağlandı. Dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde edilen soğanlar, ilk başlarda kilogram başına 18-20 lira fiyatlarla satılmış olsa da, uluslararası pazarlarda yaşanan rekabet nedeniyle fiyatlar düşmeye devam etti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’a göre, işçilik maliyetleri hesaba katıldığında soğanın tarlada kilogramı 3 ile 3.5 lira arasında maliyet oluşturuyor. Bu durumda, 8 liradan satılan bir kilogram soğanın çiftçiye net kazancı 4.5 ila 5 lira arasında değişiyor. Ancak, 1 dönüme mal olan maliyetlerin 30-35 bin lira arasında olması nedeniyle çiftçiler için karlı bir dönemden söz etmek zor.

Soğan ihracatının az olması ve Mısır’dan gelen soğan rekabeti nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini belirten Doğan, ülkelerin taleplerinin olduğunu ancak fiyatların istenen seviyelere çıkamadığını dile getirdi. Ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak çiftçilerin istedikleri fiyatlardan ürünlerini satamamalarına neden olduklarından bahsetti.

Analiz süreçlerinin uzun olması sebebiyle yurt dışına soğan gönderiminin az olduğunu ifade eden Doğan, bu durumun çiftçileri ve tüccarları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, vatandaşlar düşük fiyatlar sayesinde istedikleri ürünleri daha uygun koşullarda temin edebiliyorlar.

Adana’da yaşanan soğan fiyatlarındaki düşüş, yerel piyasaların yanı sıra uluslararası rekabeti de gündeme getirirken çiftçilerin maliyetlerine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Related Posts

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir