Erken yaşlandıran 5 neden

Yaşlanmanızı Hızlandıran 5 Faktör

Genetik, hastalıklar ve çevresel etkenlerin yanı sıra yanlış alışkanlıklar da yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu faktörlerin etkilerine dikkat çekiyor. İşte yaşlanmanızı hızlandırabilecek faktörler:

Bunlara Dikkat!

  • Beslenme: Hızlı yaşlanmayı önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. GDO’lu, katkılı, mısır şuruplu ve trans yağlı hazır gıdalardan uzak durun. Vitamin ve mineral açısından zengin, Omega-3 içeren gıdalar tercih edin. Ayrıca bol su tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Hareket: Düzenli egzersiz yapın, en azından her gün yürüyüşe çıkın. Pozitif ve olumlu bir bakış açısıyla yaşamaya çalışın.
  • Cilt Bakımı: Alkol ve sigaradan uzak durun. Cilt bakım ürünlerinin içeriğine dikkat edin, doğal ve cilt tipinize uygun ürünleri tercih edin. Cildinizi düzenli olarak temizleyin.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz

Güneşten Uzak Durmak

Güneş ışığının fazlası zararlı olabilir ancak güneşlenirken güneş koruyucu kullanmayı unutmayın. Güneş ışığı vücudumuzun doğal D vitamini üretimini destekler ve erken yaşlanmayı engeller. Ayrıca güneş ışığı serotonin ve melatonin üretimini düzenler, enerji seviyemizi yükseltir.

Aşırı Düşünmek

Beynimiz sürekli çalışır ve aşırı düşünmek enerji tüketen bir süreçtir. Aşırı düşünme stres hormonlarının artmasına yol açabilir ve vücudun yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Pozitif düşünmeye özen gösterin.

Stres

Kronik stres bedenimizi tükenmiş hissettirebilir ve yaşlanmayı hızlandırabilir. Stres altında beyin fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve hafıza alanları küçülebilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk enerjinizi azaltabilir ve biyolojik olarak yaşlanmanıza neden olabilir. Uyku, vücudun yenilenme sürecidir ve cilt sağlığı için de önemlidir. Yeterli ve kaliteli uyku almaya özen gösterin.

Dijital Ekranlar

Uzun süreli dijital ekran maruziyeti cildi ve vücudu olumsuz etkiler. Mavi ışık hücrelere zarar verebilir ve erken yaşlanmaya neden olabilir. Ekran kullanımına dikkat edin ve sık sık mola verin.

Related Posts

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Ünlü doktor uyardı: Duşta yaptığınız bu hata hayati tehlike taşıyor

Ünlü damar sağlığı uzmanı Dr. Max Maddahali, aşırı sıcak duşların ciddi sağlık riskleri yaratabileceği konusunda uyardı. Özellikle duş suyu sıcaklığının birkaç derece fazla olması, tansiyon düşüklüğüne ve bayılmaya yol açarak hayati tehlikeye neden olabilir.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.