Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

Kitaplığın en pahalı olduğu ülkeler arasında Türkiye şaşırtmadı!

Dünya genelinde standardize edilmiş tüketici ürünlerinin fiyatları üzerinden yapılan karşılaştırmalara bir yenisi daha eklendi. Bu kez karşılaştırma, dünyanın en çok satan kitaplık modeli olan IKEA Billy kitaplıkları üzerinden yapıldı. Sonuç? Türkiye …

Taşıt ilanlarında ‘yetki belgesi’ zorunluluğu esnafı memnun etti

İzmir’de ikinci el otomobil alım satım yapan esnafı, taşıt ilanlarında zorunlu hale getirilen ‘yetki belgesi’ memnun etti. Böylelikle sıklıkla yaşanan araç alım satımlarındaki dolandırıcılığın biteceği belirtildi.

Çalışanlar dikkat! Kıdem tazminatında tavan tutar değişiyor: İşte beklentiler

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı değişiyor. İşten ayrılırken çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatlarında tavan tutar memur maaşlarına gelecek zamma göre belirleniyor. Memur maaşlarına zam için 2 haftadan az süre kaldı. Peki kıdem tazminatı tavanı ne kadar artar? İşte beklentiler… 

‘Ev’de fiyat düşüşü sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı.

Dolar/TL güne yükselişle başladı! İşte son rakam (20 Haziran 2025)

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 39,6200’dan tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.20 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,6660’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,5 yükselişle 45,7510 …

Küresel piyasalar sarsıldı: Altın ve petrol düşüşte, borsalar karışık

ABD’nin İran’a olası müdahalesine dair artan endişelerle birlikte, küresel piyasalar temkinli seyrederken; Trump’ın Fed’e yönelik 2,5 puanlık faiz indirimi çağrısı ve jeopolitik riskler, yatırımcı güvenini sarsıyor. Petrol geriliyor, altın düşüyor, borsalar karışık seyrediyor.