Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Depremler Türkiye’yi Sık Sık Sallıyor!

Türkiye, deprem kuşağında bulunduğundan neredeyse günlük olarak depremlerle sarsılıyor. Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, endişe yarattı. 2025’in ilk yarısında ise 18 binden fazla deprem kaydedildi.

Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’nin denizlerde deprem üretebilen yaklaşık 1000 canlı fay hattına sahip olduğunu belirtti. Her yıl ortalama 25 bin depremin yaşandığını söyleyen Özmen, bu yılın ilk altı ayında bu rakama yaklaşıldığını ifade etti.

Yılın İlk Yarısında Artış Yaşandı!

Geçtiğimiz altı aylık dönemde 18 bin 191 depremin yaşandığını belirten Özmen, “Bu sayı, yıllık ortalamanın üzerinde.” dedi.

Depremlerdeki artışın nedenlerinden biri olarak, ocak ve şubat aylarında Santorini ve Amorgos adaları çevresinde meydana gelen depremler fırtınasını gösteren Özmen, ayrıca 23 Nisan’daki İstanbul depreminin de sismik aktiviteyi artırdığını vurguladı.

En Çok Deprem Muğla’da!

İl bazında en fazla depremin Muğla’da gerçekleştiğini söyleyen Özmen, Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul’un da sık sık deprem bölgesi olduğunu belirtti. Yılın en yoğun deprem aylarının şubat ve nisan olduğunu açıklayan Özmen, bu dönemde saatte ortalama 4, günde ise 100 depremin yaşandığını söyledi.

İstanbul, Kulu-Konya ve Marmaris Bozburun açıklarında yaşanan depremlerin önemine dikkat çeken Özmen, bu depremlerin 2 kişiye mal olduğunu ve 452 kişiyi yaraladığını belirtti.

Gemlik ve Silivri’de Sarsıntılar!

Ülkemizdeki deprem tehlikesine vurgu yapan Özmen, Gemlik’te Temmuz ayının başlarında meydana gelen depremlere ve 5 Temmuz’daki Silivri-Kumburgaz segmenti depremine dikkat çekti. Marmara Bölgesi ve İstanbul’un sık sık deprem riski taşıdığını ifade etti.

Levha sınırlarında ortaya çıkan depremlerin yanı sıra Konya, Ankara gibi alanlarda iç kısımda diri faylar olduğunu belirten Özmen, bu bölgelerde depremlerin meydana gelebileceğini söyledi. Deprem risklerini azaltmak için hızla çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Özmen, Marmara Denizi’nde yaşanabilecek büyük bir depremin etkisinin Kahramanmaraş merkezli depremlerden çok daha fazla olabileceği uyarısında bulundu.

Related Posts

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

Uçak motoruna kendini attı, yolcular o anları anlattı

İtalya’nın Bergamo Havalimanı’nda inanılması güç bir olay yaşandı. Biletsiz bir şekilde havalimanına giren bir kişi, aprona koşarak hareket halindeki yolcu uçağının motoruna atladı ve hayatını kaybetti. Olaya tanıklık eden yolcular, o anları anlattı…

Bir çöp ev olayı da Denizli’de… Bu kez 6 kamyon çöp çıktı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde Y.Ç.’ye (76) ait evden 6 kamyon çöp çıktı. Belediye ekipleri, çöpleri çıkarttıktan sonra evi temizledi. İşlem 6 saat sürdü.

Engin ve Dilan Polat’ın şirketleri hakkında flaş kayyum kararı

Polat ailesinin yargılandığı kara para davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Şirketlerin tamamı kayyumdan alınıp denetim altına alındı.

Almanya’da bir doktor hakkında birden fazla hastayı öldürdüğü iddiasıyla soruşturma açıldı

Almanya’da bir doktor hakkında birden fazla hastayı öldürdüğü iddiasıyla soruşturma açıldı

Gözlük satışına yasal fren: Denetimsiz satana 1 milyon TL ceza ve meslekten men!

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.