Türkiye’nin nükleer denizaltı hedefi resmen doğrulandı

Türkiye’nin Deniz Kuvvetleri Stratejik Hedefleri

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine özel röportajında Türkiye’nin milli denizaltı projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tatlıoğlu, Türkiye’nin milli denizaltı projeleri kapsamında birden fazla platform üretmeyi ve bu alanda ihracat yapmayı hedeflediğini ve aynı zamanda nükleer güçle çalışan denizaltı projesinin de planlandığını duyurdu.

MİLDEN Projesi ve Nükleer Denizaltı Hedefi

Tatlıoğlu, Milli Denizaltı (MİLDEN) projesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tamamen yerli tasarıma sahip ve dışa bağımlı olmayan bir denizaltı inşa etme hedefinin uzun yıllardır devam ettiğini belirtti. Oramiral, projenin stratejik bağımsızlık ve ihracat potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, Milli Denizaltı’nın inşa sürecinin Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda başladığını açıkladı.

Reis sınıfı denizaltılarla elde edilen teknolojik yeteneklerin ardından Gölcük Tersanesi’nde denizaltı inşa kabiliyetinin devam ettirileceğini belirten Tatlıoğlu, nükleer güçle çalışan denizaltıların inşası konusunda önemli bir adım atacaklarını dile getirdi. Ayrıca, MİLDEN kapsamında üretilecek platformların müttefik ve dost ülkelere ihraç edileceğinin de altını çizdi.

Deniz Kuvvetleri Modernizasyonu ve Stratejik Hedefler

Tatlıoğlu’nun stratejik hedeflerine göre, Türkiye’nin donanma modernizasyonu sadece bölgesel güvenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda küresel düzeyde etkisini genişleterek stratejik bir varlık oluşturacak. Bu dönüşüm; Milli Uçak Gemisi, MİLDEN denizaltıları, TF-2000 muhripleri, İ sınıfı fırkateynler, Hisar sınıfı karakol gemileri ve insansız hava aracı (İHA) filoları projeleriyle gerçekleşecek.

Türkiye’nin hedefleri arasında dünyanın ilk beş deniz hava kuvvetinden biri olmak, donanmanın operasyonel menzilini genişletmek, Akdeniz’den Pasifik Okyanusu’na kadar stratejik varlığını göstermek, Mavi Vatan doktrinini güçlendirmek ve denizlerdeki egemenlik haklarını güvence altına almak yer alıyor.

Related Posts

Apple C1 modem: Tim Cook ilk kez üstünlüğünü açıkladı

Apple’ın C1 modemi, uzun yıllar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından 2024 yılında iPhone 16e modeliyle birlikte piyasaya sürüldü. Ancak teknoloji devi, bu önemli yeniliği tanıtırken alışılmışın dışında bir strateji izledi ve …

Moto Edge 70 için geri sayım: Tasarımı ortaya çıktı!

Motorola, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Marka bu kapsamda önümüzdeki dönemlerde Edge 70 modelini tanıtacak. Son gelişmeler, ürünün tasarımını gözler önüne seriyor. Peki, Moto Edge 70 nasıl görünecek? İşte ayrıntılar …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultu gizemi: Herkes bu sesin kaynağını arıyor

İskoçya’nın batısındaki küçük Lewis Adası’nda duyulan “50 Hz uğultusu” bir anda gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Spotify ilk çeyreği hem abone hem de gelir rekoru ile geride bıraktı

Spotify, 2025’in ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Ocak ve Mart ayları arasında tam 5 milyon yeni premium kullanıcı kazanan platform, bu sayede ücretli abone sayısını 268 milyona taşıdı. Bu artış …

Son Teknoloji yeni bölüm yayınlanıyor!

Hepsiburada sponsorluğundaki SON Teknoloji programı ShiftDelete.Net’in kurucusu Hakkı Alkan’ın sunumuyla bugün saat 12:15’te Habertürk ekranlarında yeni bölümüyle izleyicilerin karşısına çıkacak. Yeni teknolojiler ve güncel gelişmelerin ele …

Google NotebookLM kendi uygulamasına kavuşuyor

Google genelde son kullanıcıya yönelik yapay zekâ özelliklerini Gemini ara yüzü üzerinden sunuyor ancak akademik gibi görünse de herkesin kolay bir şekilde yararlanabileceği ikinci bir ara yüzü daha var.  Google NotebookLM cebinize giriyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir